вторник, 12 октомври 2010 г.

Спасение


Едно малко момиченце, чиито родители били загинали, живеело при баба си и спяло в стаята на горния етаж.
Една нощ къщата се подпалила и бабата загинала, докато се опитвала да спаси живота на детето.Пожарът се разпространил много бързо и скоро целият долен етаж бил в пламъци.
Съседите извикали пожарната и застанали безпомощни наоколо, защото огънят бил обхванал всички подстъпи на къщата.Момиченцето се показало а прозореца на горния етаж и завикало за помощ, точно когато сред насъбралата се тълпа се понесла мълвата, че пожарникарите ще закъснеят, защото всичките били заети с друг пожар.
Изведнъж се появил мъж със стълба, опрял я на стената на къщата и се изгубил вътре.Появил се отново с момиченцето на ръце.Оставил детето в прегръдките на очакващите го долу хора и скоро се изгубил в нощта.
Една учителка заявила, че би желала да отгледа детето, защото може да му осигури добро образование.Един фермер предложил да я вземе във фермата си, където животът е здравословен и във всяко отношение благотворен.И други изявили желание, изтъквайки защо детето би било най- добре да живее при тях.
Накрая станал най- богатият жител на града и рекъл:
-Аз ,мога да осигуря на детето всички предимства, които вие споменахте, плюс пари и всичко останало, което може да се купи с пари.
През цялото време детето мълчало и не откъсвало очи от пода.
-Някой друг иска ли да каже нещо?-попитал председателя на събранието.
От задната част на залата пристъпил един човек
Походката му била бавна и сякаш го измъчвала силна болка.Когато стигнал отпред , застанал пред момиченцето и протегнал ръце.Тълпата изстенала.По дланите и целите му ръце имало страшни белези.
Детето извикало:
-Това е човекът, който ме спаси.
С един скок се метнало на шията му и го притиснало със всичка сила, както в оная съдбовна нощ.Заровило личице в рамото му и се разхлипало.После вдигнало глава и се усмихнало.
-Събранието се закрива-отсякъл председателя.

Неизвестен автор

0 comments:

Публикуване на коментар